Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem 2023. szeptember 29-én kitárta kapuit és bepillantást engedett tudományos életébe a Kutatók Éjszakáján.

Izgalmas kísérletekkel, inspiráló előadásokkal, érdekes laborbejárásokkal, szórakoztató bemutatókkal és játékos programokkal vártunk mindenkit.

2024-ben is várunk kicsiket és nagyokat, akik szeretnék megtudni, milyen tudományos munka zajlik az Óbudai Egyetemen, milyen egy kutató élete.


Kiemelt programjaink voltak:

Óbudai campus (Budapest)

Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar

Keltsd életre a mozdonyt!         

A bemutató részvevői kipróbálhatják az udvaron található mozdony fényeinek és egyéb funkcióinak vezérlését, mindezt az okostelefonjuk segítségével.

Hidrogénökoszisztéma, fenntarthatóság és környezetvédelem: A megoldás kulcsa már a kezünkben van?   

Az előadáson részletesen bemutatjuk a hidrogén értékláncot, a termeléstől a felhasználásig. Az előadó egyik legfontosabb motivációja a környezetvédelem, így kifejezetten előtérbe kerülnek azon megoldások, amik a megújuló energiaforrások térnyerését elősegíthetik a jövő villamosenergia-rendszerében, illetve olyan ipari technológiák kerülnek még megemlítésre, aminek dekarbonizációja kulcsfontosságú a fenntartható ipari termelés során.

Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar

Science Strikes Back, avagy a tudomány visszabök!      

Tréfás logikai és manuális feladatokat oldhatsz meg, mely során megismerheted a műszaki gondolkodásmódot.

Szabaduljunk meg a klímaváltozástól!          

Lépj be szabaduló szobánkba, ahol a szabadulás kulcsa az, hogy mit tudsz a környezetedről, a klímaváltozásról, a környezetszennyezésről, az egészséges életről.

Textil varázs

Karton sziluetteket öltöztethetsz fel kreatív divattervező alkotóműhelyünkben.

Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK)

ROBOTIKA 2030: A megtestesült mesterséges intelligencia 

Kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg az intelligens robottechnika legújabb irányaival, különös tekintettel az egészségügy kihívásai által motivált fejlesztésekre a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban (BARK). A NAO oktató robotok segítségével betekintést lehet nyerni a robotprogramozásba, a kísérletező tanulásba, amellyel fejleszthető az absztrakt algoritmikus gondolkodás és a problémamegoldó készség. Az EKIK orvosi robotika kutatócsoportja pedig a legújabb fejlesztéseit mutatja be a Da Vinci roboton, betekintést nyújtva a minimál invazív sebészet legújabb módszereibe. Lesz helyszíni 3D nyomtatás bemutató meglepetés ajándékkal.

Különleges robotalkalmazások az élettudományok szolgálatában

Dr. Galambos Péter, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK) vezetőjének előadásából kiderül, hogy mik a gombatermesztés robotizálásának nagy kihívásai.

A robotok közöttünk járnak: Hallgatóink mutatják be robotjainkat a NIK Aulában

Az izgő-mozgó automaták fejlesztése az Óbudai Egyetem hallgatóit sem hagyja hidegen. Fiatal mérnök kollégáink az aulában mutatják be kedvenc robotjaikat  a nagyközönségnek. Itt lesz köztünk CruzR, egy emberszerű hostess robot, aki táncával varzsolja el közönségét. Bemutatjuk a hallgatók saját fejlesztéseként megvalósuló PlaypOUs kísérleti mobil robotot is, ami önállóan képes navigálni és sokféle kísérleti, oktatási feladatban szerepet kap

Neumann János Informatikai Kar

Rád is vár egy Forma 1-es vezetés!  Ülj be mozgó autós szimulátorunkba, éld át a száguldás élményét!

Ülj be szimulátorunkba, amellyel valóságos versenyautó pilótává válhatsz és megtapasztalhatod az érzést, amikor bőg a motor, és 250 km/h-val repesztesz.

Toyota Hidrogén meghajtású autó – Beyond Zero Stratégia

Előadásunk folyamán betekintést nyerhetünk a Toyota Full Hybrid rendszerbe, mely a leglátványosabb megjelenése a hidrogénhajtásnak.

Kiberbiztonság az autóiparban: megtörtént események alapján

Eszközeink fejlődésével a kibertámadások száma is folyamatosan növekszik. Ezek a problémák az autóiparban is jelen vannak. A támadásokról részletesebben, megtörtént esetek példáján keresztül hallhatunk előadást.

Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

Bánkis kulcstartó gyártása CNC gép segítségével
Gyere és láss bele a CNC csodálatos világába, gyártsd le saját Bánkis kulcstartódat CNC gépek segítségével!

Felvillanyozva – Villámgenerálás mesterségesen
A program során testközelben mutatjuk be a TESLA-tekercs működését.

A Dark Web
Itt megismerheted, hogy mi a Dark Web lényege, hogyan lehet elérni, mik az előnyei és árnyoldalai. Bemutatjuk a TOR rendszert is.

Keleti Károly Gazdasági Kar

Elveszi a munkánkat a Mesterséges intelligencia?           

A mesterséges intelligenciának rengeteg felhasználási területe létezik, melyeken túlzás nélkül szinte minden héten történik valami új. Előadásunk megpróbálja összegezni a változásokat és megmutatni a várható jövőbeni trendeket.

Vállalkozóvá válás puzzle

Szerinted milyen elemek szükségesek ma Magyarországon egy induló vállalkozónak? Tedd össze a kirakót ezekből az elemekből! Az ötlettől a sikerig, fogalmak, képek, idézetek.

Pénzügyek mindenkinek

Kíváncsi vagy, hogy hogyan tudod eredményesen gyarapítani a zsebpénzedet? Érdekel, hogy pénzügyi területen mik az erősségeid, gyengeségeid? Töltsd ki online kérdőívünket, hogy pénzügyeidet tudatosabban kezeld! Kisebbeknek memóriakártyákkal készülünk pénzügy témában.

Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar

Mobil robotok az útvesztőben
Egy labirintusban mobil robotoknak autonóm módon kell meghatározott pontok között mozogniuk RFID-s és/vagy kamerás azonosítás alapján. A robotok 2023. szeptemberében a Labirintusverseny 2023 programon vettek részt.

Fény-játék, LED-korszak
A varázsgömb, a fénykard és az elveszett színek története.

Mobil robotok az útvesztőben
Egy labirintusban mobil robotoknak autonóm módon kell meghatározott pontok között mozogniuk RFID-s és/vagy kamerás azonosítás alapján. A robotok 2023. szeptemberében a Labirintusverseny 2023 programon vettek részt.

Fény-játék, LED-korszak
A varázsgömb, a fénykard és az elveszett színek története.

Ybl campus (Budapest) – Ybl Miklós Építéstudományi Kar

Az ÉPÍTÉSZ képzés látványos elemei

“Makettek, majd házak 3D modellezése.

A vizualizáció felelőssége az építészeti tervezésben. Az AI jelenlegi szerepe a látványtervezésben.”

Az építőmérnökség műszeres vizsgálatai és laborkísérletei      

Szokatlan geodéziai méréseken vehetsz részt, bemutatjuk műszerek bemutatása. Látványos vízmozgások csövekben és üvegcsatornában. Mire épül a ház? Hogyan tudjuk beazonosítani a ház alatti talajokat / kőzeteket?

Ybl órarenden kívüli előadások           

Különböző, érdekes témákban hallgathatsz meg előadásokat, mint például hogy hogyan működnek a gyalogoshidak, mik az atomerőművek sugárzás biztonságtechnikai kérdései építőmérnöki szemszögből.

Székesfehérvári campus – Alba Regia Műszaki Kar

A víz bajnokai – Gergely István és Milák Kristóf

Meghívott vendégeinkkel folytatott kerekasztal-beszélgetésben arra keressük a választ, hogy Ők hogyan lettek a VÍZ BAJNOKAI? Hogyan valósítható meg a kettős sportolói karrier, hogyan lehet egyszerre kiemelkedő szinten sportolni és tanulni, sikeres karriert befutni? Programunk során arra keressük a választ, milyen lépései vannak a tudatos karriermenedzsmentnek a vizes sportokban? Mi szükséges egy sikeres sportolói karrier építéséhez?

Rádió iránymérő verseny, azaz rókavadászat

A rókák elrejtőztek az erdőben és titkos jeleket küldenek. Rádióvevő segítségével meg kell találnod a kis ravaszdiakat. Ki lesz a legügyesebb, aki először felfedezi őket?

Beköszön a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligenciával összefüggésben egyre többet hallhatunk virtuális asszisztensekről, képfelismerő szoftverekről, önvezető járművekről. Naponta találkozhatunk vele többek között személyre szabott hirdetéseknél, kéretlen e-mailek kiszűrésénél vagy szövegfordításnál és egyre többen használják a ChatGPT-t informálódás vagy akár szórakozás céljából. Az előadás bepillantást nyújt a mesterséges intelligencia egyik részterülete, a gépi tanulás módszertanába, amely ezen látszólag nagyon különböző feladatok megoldásának alapját szolgáltatja, valamint bemutatja, hogy mire, illetve mire nem használható a ChatGPT.

Salgótarjáni campus – Salgótarjáni Képzési Központ és Kutatóhely

VR szemüveg bemutató 

Vegyél részt virtuális utazáson, próbálj ki egy VR szemüveget!

A 3D nyomtatás lehetőségei     

Ismerkedj meg a 3D nyomtatással, vegyél részt programozási és nyomtatási bemutatónkon! Lehetőséged lesz saját kulcstartó tervezésére és nyomtatására is.

Játssz! Építs! Villogj!

Megismerkedhetsz az elektronika alapjaival, önállóan megépítheted életed első áramkörét, és bemérheted saját LED-es villogó áramkörödet, amelyet haza is vihetsz.A rendezvényhez kapcsolódó ADATVÉDELMI ÉS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ itt érhető el.