Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem kitárja kapuit és bepillantást enged tudományos életébe a Kutatók Éjszakáján szeptember 29-én. Izgalmas kísérletekkel, inspiráló előadásokkal, érdekes laborbejárásokkal, szórakoztató bemutatókkal és játékos programokkal várunk mindenkit a kicsiktől a legidősebbekig.

Egyetemünk több mint 100 változatos programot kínál nem csak Budapesten, hanem Székesfehérváron és Salgótarjánban is.

Bővebb információ és az összes programunk a Kutatók éjszakája 2023 honlapján található.


Kiemelt programjaink:

Óbudai campus (Budapest)

Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar

Keltsd életre a mozdonyt!         

A bemutató részvevői kipróbálhatják az udvaron található mozdony fényeinek és egyéb funkcióinak vezérlését, mindezt az okostelefonjuk segítségével.

Hidrogénökoszisztéma, fenntarthatóság és környezetvédelem: A megoldás kulcsa már a kezünkben van?   

Az előadáson részletesen bemutatjuk a hidrogén értékláncot, a termeléstől a felhasználásig. Az előadó egyik legfontosabb motivációja a környezetvédelem, így kifejezetten előtérbe kerülnek azon megoldások, amik a megújuló energiaforrások térnyerését elősegíthetik a jövő villamosenergia-rendszerében, illetve olyan ipari technológiák kerülnek még megemlítésre, aminek dekarbonizációja kulcsfontosságú a fenntartható ipari termelés során.

Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar

Science Strikes Back, avagy a tudomány visszabök!      

Tréfás logikai és manuális feladatokat oldhatsz meg, mely során megismerheted a műszaki gondolkodásmódot.

Szabaduljunk meg a klímaváltozástól!          

Lépj be szabaduló szobánkba, ahol a szabadulás kulcsa az, hogy mit tudsz a környezetedről, a klímaváltozásról, a környezetszennyezésről, az egészséges életről.

Textil varázs

Karton sziluetteket öltöztethetsz fel kreatív divattervező alkotóműhelyünkben.

Egyetemi Kutató és Innovációs Központ (EKIK)

ROBOTIKA 2030: A megtestesült mesterséges intelligencia 

Kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg az intelligens robottechnika legújabb irányaival, különös tekintettel az egészségügy kihívásai által motivált fejlesztésekre a Bejczy Antal iRobottechnikai Központban (BARK). A NAO oktató robotok segítségével betekintést lehet nyerni a robotprogramozásba, a kísérletező tanulásba, amellyel fejleszthető az absztrakt algoritmikus gondolkodás és a problémamegoldó készség. Az EKIK orvosi robotika kutatócsoportja pedig a legújabb fejlesztéseit mutatja be a Da Vinci roboton, betekintést nyújtva a minimál invazív sebészet legújabb módszereibe. Lesz helyszíni 3D nyomtatás bemutató meglepetés ajándékkal.

Különleges robotalkalmazások az élettudományok szolgálatában

Dr. Galambos Péter, a Bejczy Antal iRobottechnikai Központ (BARK) vezetőjének előadásából kiderül, hogy mik a gombatermesztés robotizálásának nagy kihívásai.

A robotok közöttünk járnak: Hallgatóink mutatják be robotjainkat a NIK Aulában

Az izgő-mozgó automaták fejlesztése az Óbudai Egyetem hallgatóit sem hagyja hidegen. Fiatal mérnök kollégáink az aulában mutatják be kedvenc robotjaikat  a nagyközönségnek. Itt lesz köztünk CruzR, egy emberszerű hostess robot, aki táncával varzsolja el közönségét. Bemutatjuk a hallgatók saját fejlesztéseként megvalósuló PlaypOUs kísérleti mobil robotot is, ami önállóan képes navigálni és sokféle kísérleti, oktatási feladatban szerepet kap

Neumann János Informatikai Kar

Rád is vár egy Forma 1-es vezetés!  Ülj be mozgó autós szimulátorunkba, éld át a száguldás élményét!

Toyota Hidrogén meghajtású autó – Beyond Zero Stratégia

Kiberbiztonsági kalandozások


Józsefvárosi campus (Budapest)

Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar

Bánkis kulcstartó gyártása CNC gép segítségével

Gyere és láss bele a CNC csodálatos világába, gyártsd le saját Bánkis kulcstartódat CNC gépek segítségével!

Felvillanyozva – Villámgenerálás mesterségesen

A program során testközelben mutatjuk be a TESLA-tekercs működését.

A Dark Web

Itt megismerheted, hogy mi a Dark Web lényege, hogyan lehet elérni, mik az előnyei és árnyoldalai. Bemutatjuk a TOR rendszert is.

Keleti Károly Gazdasági Kar

Elveszi a munkánkat a Mesterséges intelligencia?           

A mesterséges intelligenciának rengeteg felhasználási területe létezik, melyeken túlzás nélkül szinte minden héten történik valami új. Előadásunk megpróbálja összegezni a változásokat és megmutatni a várható jövőbeni trendeket.

Vállalkozóvá válás puzzle

Szerinted milyen elemek szükségesek ma Magyarországon egy induló vállalkozónak? Tedd össze a kirakót ezekből az elemekből! Az ötlettől a sikerig, fogalmak, képek, idézetek.

Pénzügyek mindenkinek

Kíváncsi vagy, hogy hogyan tudod eredményesen gyarapítani a zsebpénzedet? Érdekel, hogy pénzügyi területen mik az erősségeid, gyengeségeid? Töltsd ki online kérdőívünket, hogy pénzügyeidet tudatosabban kezeld! Kisebbeknek memóriakártyákkal készülünk pénzügy témában.

Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar

Mobil robotok az útvesztőben  

Egy labirintusban mobil robotoknak autonóm módon kell meghatározott pontok között mozogniuk RFID-s és/vagy kamerás azonosítás alapján. A robotok 2023. szeptemberében a Labirintusverseny 2023 programon vettek részt.

Fény-játék, LED-korszak

A varázsgömb, a fénykard és az elveszett színek története.